пятница, 10 декабря 2010 г.

Оценка питательности зерна генетически модифицированной кукурузы DAS-59122-7 на выращиваемых на убой свиньях

Evaluation of corn grain with the genetically modified input trait DAS-59122-7 fed to growing-finishing pigs

Stein HH, Rice DW, Smith BL, Hinds MA, Sauber TE, Pedersen C, Wulf DM, Peters DN.
Department of Animal and Range Sciences, South Dakota State University, Brookings 57007, USA. hstein@uiuc.edu

A growth performance experiment was conducted to assess the feeding value of a double-stacked transgenic corn grain for growing-finishing pigs. The genetically modified corn grain contained event DAS-59122-7, which expresses the Cry34/35Ab1 binary insecticidal protein for the control of corn rootworm. This modified transgenic grain is resistant to western corn rootworm and is also tolerant to herbicides containing the active ingredient glufosinate-ammonium. The modified grain (59122), a nontransgenic near-isoline grain (control corn), and a commercial corn (Pioneer brand hybrid 35P12) were grown in a 2005 production trial in individually isolated plots that were located 201 m apart. A total of 108 pigs were allotted to corn-soybean meal diets containing 1 of the 3 grains as the sole source of corn. There were 3 pigs per pen and 12 replicate pens per treatment. Pigs were fed grower diets from 37 to 60 kg, early finisher diets from 60 to 90 kg, and late finisher diets from 90 to 127 kg. Within each phase, data for ADG, ADFI, and G:F were calculated. At the conclusion of the experiment, pigs were slaughtered and data for carcass quality were collected. Differences between 59122 and the control corn were evaluated, with statistical significance at P<0.05. No differences in ADG, ADFI, or G:F between pigs fed the control corn and pigs fed the modified corn were observed during the grower, early finisher, or late finisher phases. For the entire experimental period, no difference between pigs fed the control and the 59122 corn were observed for final BW (128.9 vs. 127.1 kg), ADG (1.02 vs. 1.00 kg), ADFI (2.88 vs. 2.80 kg), or G:F (0.356 vs. 0.345 kg/kg). Likewise, no differences in dressing percentage (76.48 vs. 76.30%), LM area (49.8 vs. 50.4 cm(2)), 10th-rib back fat (2.20 vs. 2.12 cm), and carcass lean content (52.9 vs. 53.4%) were observed between pigs fed the control and the 59122 corn grain. It was concluded that the nutritional value of the modified transgenic corn grain containing event DAS-59122-7 was similar to that of the nontransgenic near-isoline control.
 Эксперимент был проведён для оценки кормовой ценности трансгенной кукурузы. Исследовалась генетически модифицированная кукуруза DAS-59122-7, экспрессирующая бинарные инсектицидные белки Cry34/35Ab1. Она устойчива к кукурузному листоеду, а также к гербицидам на основе глюфосината аммония. Модифицированные (59122), обычные (контроль) и коммерческие (гибрид 35P12 от "Pioneer") зерна были выращены на независимых участках, находящихся на расстоянии 201 метр друг от друга. В общей сложности, для кукурузной диеты, содержащей один из трёх источников кукурузы, было выделено 108 свиней. Свиней кормили диетой "grower" от 37 до 60 кг, диетой "early finisher" с 60 до 90 кг, и в конце от 90 до 127 кг диетой "late finisher". Данные были просчитаны в рамках каждого этапа: ADG, ADFI и G: F. По завершению эксперимента, свиньи были убиты для анализа качества туш. Различия между кормом 59122 и контролем были оценены со статистической значимостью на уровне P <0,05. Никаких отличий в ADG, ADFI или G: F между свиньями, которых кормили контрольной кукурузой и теми, которых кормили модифицированной кукурузой, не наблюдались в течении всех циклов диет эксперимента. В течение всего экспериментального периода, никакой разницы между свиньями, питавшимися контрольной и 59122 кукурузами, не наблюдались для BW (128,9 против 127,1 кг), ADG (1,02 против 1,00 кг), ADFI (2,88 против 2,80 кг) и G : F (0,356 против 0,345 кг / кг). Был сделан вывод о том, что питательная ценность трансгенной кукурузы DAS-59122-7 эквивалента обычной.

PMID: 19098236.
Ссылка на саму статью в .pdf.

Комментариев нет:

Отправить комментарий