пятница, 10 декабря 2010 г.

Обзор исследований безопасности ДНК в пищевых продуктах

Safety considerations of DNA in food

Jonas DA, Elmadfa I, Engel KH, Heller KJ, Kozianowski G, König A, Müller D, Narbonne JF, Wackernagel W, Kleiner J.
Institute of Nutritional Sciences, University of Vienna, Vienna, Austria.

Recombinant DNA techniques are capable of introducing genetic changes into food organisms that are more predictable than those introduced through conventional breeding techniques. This review discusses whether the consumption of DNA in approved novel foods and novel food ingredients derived from genetically modified organisms (GMOs) can be regarded as being as safe as the consumption of DNA in existing foods. It concludes that DNA from GMOs is equivalent to DNA from existing food organisms that has always been consumed with human diets. Any risks associated with the consumption of DNA will remain, irrespective of its origin, because the body handles all DNA in the same way. The breakdown of DNA during food processing and passage through the gastrointestinal tract reduces the likelihood that intact genes capable of encoding foreign proteins will be transferred to gut microflora. The review does not specifically address food safety issues arising from the consumption of viable genetically modified microorganisms but it shows that the likelihood of transfer and functional integration of DNA from ingested food by gut microflora and/or human cells is minimal. Information reviewed does not indicate any safety concerns associated with the ingestion of DNA per se from GMOs resulting from the use of currently available recombinant DNA techniques in the food chain.
Рекомбинантные ДНК-технологии, позволяющие изменять организмы генетически, являются более предсказуемыми, чем методы традиционной селекции. Данный обзор рассматривает вопрос о том, является ли употребление ДНК новых пищевых продуктов и ингредиентов, полученных из генетически модифицированных организмов (ГМО), таким же безопасным, как и употребление ДНК обычных продуктов. Делается вывод, что ДНК генетически модифицированных растений полностью эквивалентна ДНК обычных организмов, которыми традиционно питался человек. Расщепление ДНК на отдельные связки нуклеотидов в процессе пищеварения не оставляет вероятности того, что интактные гены, способные к кодированию чужеродных белков, будут переданы микрофлоре кишечника. Обзор не касается проблемы продовольственной безопасности ГМО, но он показывает, что вероятность передачи и функциональной интеграции ДНК пищевых продуктов микрофлоре кишечника и / или в клетки человека, является минимальной.

PMID: 1178664
Сама статья в .pdf.

Комментариев нет:

Отправить комментарий